Somekampanjoimalla kohti muovittomampaa elämää

10.06.2021

 

Muovi on monipuolinen materiaali, jota hyödynnetään maailmalla laajasti erilaisissa käyttötarkoituksissa. Siitä on tullut hyvin suosittu erityisesti sen muovautuvuuden ja kestävyyden vuoksi.  Erilaisten lisäaineiden avulla muovista voidaan tehdä kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivanlainen tuote. Kuitenkin erilaiset muovit saattavat sisältää haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa riskejä niin ihmisten terveydelle kuin ympäristöllekin. Monet haitalliset aineet muoveissa voivat häiritä hormonitoimintaa, vaikuttaa immuunitoimintaan sekä aiheuttaa syöpää ja allergiaa. Lisäksi ne voivat olla haitaksi lisääntymisterveydelle sekä kasvavan lapsen kehitykselle. Jotkut haitallisista aineista kertyvät vesieliöihin. Koska muovi on kestävä materiaali, se ei hajoa kovin nopeasti luontoon päätyessään, vaan pilkkoutuu hitaasti pienemmiksi partikkeleiksi aiheuttaen mikromuoviongelmaa. Edes biomuovit eivät ole kemikaalittomia ja niiden ekologinen jalanjälki saattaa olla jopa suurempi kuin tavallisilla muoveilla, raaka-aineiden kasvatuksen vaatiman pinta-alan vuoksi.

Saimme olla mukana toteuttamassa kansainvälistä Plastic Diet-somekampanjaa, jonka tarkoituksena oli välittää tietoa muovien sisältämistä haitallisista aineista. Kampanja toteutettiin osana  Non Haz City -hanketta. Vastasimme kampanjan toteuttamisesta Suomessa ja nimesimme sen Muovipaastoksi.  Somekampanja kesti yhteensä kuusi viikkoa alkaen toukokuun 2021 alussa ja jokaiselle viikolle oli oma aiheensa, joita postaukset käsittelivät. Aiheita olivat esimerkiksi muovisten urheiluvälineiden sekä lelujen sisältämät haitalliset aineet. Kampanjassa oli mukana kaksi yhteistyötahoa suuremman somenäkyvyyden aikaansaamiseksi. Postaukset julkaistiin ympäristö- ja vesitekniikan tutkimusryhmän omilla Facebook-sivuillamme. Ekotukitoiminta ja Itämerihaaste jakoivat postaukset omilla Facebook-sivuillaan, ja tämän lisäksi Ekotukitoiminta käytti julkaisuun Instagramia ja Twitteriä.

Itse kampanjan tekeminen sisälsi englanninkielisten artikkelien suomentamista, niiden sisällön tiivistämistä postauksiksi sekä somepostausten suunnittelua ja toteuttamista. Alussa koimme somekampanjan toteuttamisen haastavana, mutta asiaa helpotti se, että koimme aiheen mielenkiintoiseksi. Alun teknisten ongelmien jälkeen kampanja sujui hyvin, vaikka saavutettu näkyvyys jäi melko pieneksi. Opimme paljon siitä, miten somepostauksia tehdään sekä tietysti myös muovien sisältämistä haitallisista aineista ja niiden vaikutuksista.

Teksti: Energia ja ympäristötekniikan opiskelijat Elsi Laine & Anna Lundsted

Kuva: Pixabay, Manfred Richter