Yhteishankkeella keinoja rakennustyömaiden kuormituksen hallintaan

04.10.2021

Rakennustyömaiden hulevesien aiheuttamaan kuormitukseen on Suomessakin viime vuosina alettu kiinnittää huomiota. Vaikka yksittäinen rakennustyömaa on kestoltaan rajallinen, voidaan rakennustyömaiden aiheuttamaa kuormitusta pitää jatkuvana, sillä kaupunkiympäristössä on käytännössä jatkuvasti meneillään lukuisia rakennushankkeita. Tästä syystä rakennustyömaita pidetäänkin nykyään yhtenä suurimmista hulevesien haitta-ainekuormituksen lähteistä. Rakennustyömaalta tulevan kuormituksen määrä ja laatu vaihtelevat suuresti, riippuen mm. alueen maaperästä, kaltevuudesta, sääolosuhteista, rakennushankkeen vaiheesta ja siitä, mitä rakennetaan. Tyypillisesti rakennustyömaalta tuleva kiintoainekuormitus on moninkertaista verrattuna valmiiseen kaupunkialueeseen, minkä lisäksi tapauskohtaisesti myös ravinne- ja haitta-ainepitoisuudet saattavat olla korkeita.

Kesän 2021 alussa käynnistyi uusi hanke Työkaluja työmaavesien laadunhallintaan. Hanke on osa Ympäristöministeriön käynnistämää vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jonka tavoitteena on vähentää vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta kehittämällä vesiensuojelun menetelmiä sekä parantamalla alan toimijoiden yhteistyötä. Työkaluja työmaavesien laadunhallintaan hanke toteutetaan yhdessä Helsingin kaupungin kanssa ja sen tavoitteena on vähentää rakennus- ja purkutyömailta vesistöihin päätyvää haitallisten aineiden kuormitusta.

Hankkeessa tullaan hankkimaan ja kokoamaan tietoa rakennustyömaiden aiheuttamasta haitallisten aineiden kuormituksesta sekä pilottityömaiden että kirjallisuusselvitysten avulla. Näiden selvitysten pohjalta arvioidaan kuormituksen merkittävyyttä kaupunkipuroille ja Itämerelle sekä selvitetään minkälaisia raja-arvoja työmaavesiohjeisiin olisi tarkoituksenmukaista sisällyttää. Lisäksi Helsingissä sijaitsevilla pilottityömailla testataan käytännön menetelmiä kuormituksen hallintaan. Hankkeen tavoitteena on kehittää työmaavesien hallinnan prosessia sekä tuottaa koulutusmateriaaleja, joiden avulla voidaan lisätä kunta- ja yritystoimijoiden tietoisuutta rakennustyömaiden vesistövaikutuksista ja kuormituksen hallintakeinoista.

Lisätietoja: Heidi Vilminko, etunimi.sukunimi@turkuamk.fi

Hanke on osa Ympäristöministeriön vesiensuojeluntehostamisohjelmaa.