Ekotukihenkilöiden kemikaalikoulutuksesta positiivisia kokemuksia

14.03.2025

Turun ammattikorkeakoulu järjesti Helsingin kaupungin ekotuen kanssa Kemikaaliviisas työympäristö -koulutuksen Helsingin alueen ekotukihenkilöille. Koulutus herätti paljon mielenkiintoa ja osallistuminen luennoilla oli aktiivista. Koulutuksen rahoittajana toimi LIFE ChemBee -hanke, jonka tavoitteena on haitallisten kemikaalien vähentäminen työpaikoilla ja kemikaaliosaamisen kasvattaminen kunnissa. Koulutus tuotettiin koulutusmateriaalina Helsingin kaupungin ekotukihenkilöille.

Haastattelimme koulutukseen osallistunutta kategoriapäällikkö Minna Vinniä Helsingin kaupungilta. Oli mukava kuulla, että Minna oli kokenut koulutuksen hyödylliseksi. Samanlaista palautetta saimme myös suurimmalta osalta muista osallistujista. Minna kertoo, että pystyy koulutuksessa saamansa tiedon perusteella nyt neuvoa paremmin muita työntekijöitä liittyen työpaikan arkisiin kemikaaliasioihin. Yksi koulutuksen tavoitteista olikin tuoda kemikaaliasioita osaksi ekotukihenkilöiden työtä, joten on hienoa kuulla, että tässä on onnistuttu.

Koulutukseen osallistui ekotukihenkilöitä hyvin erilaisista taustoista ja työympäristöistä, mikä toi haastetta koulutusmateriaalin kokoamiseen. Haitalliset kemikaalit ovat myös aika monitahoinen ja laaja ongelma, jonka ymmärtäminen vaatii tietoa monesta eri aiheesta, kuten kemikaalien tutkimuksesta, seurannasta ja lainsäädännöstä. Koulutuksesta saatiin kuitenkin hyvää palautetta ja suurin osa osallistujista koki materiaalin tason sopivasti haastetta tarjoavaksi. Asiaa kuitenkin oli paljon, kuten Minnakin huomautti.

Kuten koulutusmateriaalin valmistelussa, myös Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tekemisessä haastetta on tuonut mahdollisten käyttäjien ja työympäristöjen erilaisuus. Jo tehdessä olemme koittaneet ottaa huomioon esimerkiksi sen, että jotkin työpaikkojen toiminnot, kuten esimerkiksi Minnan mainitsema siivous, voidaan hankkia ulkopuolisena palveluna ja rivityöntekijällä ei välttämättä ole tietoa käytetyistä tuotteista.

Koulutusvastaava Riikka Vainio

 

Kemikaaliviisas työympäristö -työkalu testissä

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmäläiset testaavat Kemikaaliviisas työympäristö -työkalua

Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tarkoituksena on kartoittaa oman työympäristön kemikaaliriskit. Työkalu on jaettu neljään osaan (keittiö & ruokailu, siivous, työskentelytilat ja varhaiskasvatus/lasten tilat) ja se on suunniteltu ensisijaisesti käytettäväksi työympäristöissä, mutta soveltuu myös kotikäyttöön. Testaa sinäkin työkalua tästä linkistä! Työkalun palautteesta ja lisämateriaalista löytyy vinkkejä oman kemikaalikuorman vähentämiseen.

Kysymykset:

  1. Nimi ja ammattinimike?
  2. Oliko tulos yllättävä? Miksi?
  3. Miten hyödylliseksi koit lisämateriaalin?
  4. Miten työkalusta saamasi tulokset muuttivat suhtautumistasi arjen kemikaaleihin?

 

Testissä: Keittiö & ruokailu

  1. Sonya Oikarinen, Opiskelija (ent. Kokki)
  2. Tulos: keltainen valo. Tulos ei varsinaisesti yllättänyt, sillä olen ollut tietoinen osasta epäkohtia jo entuudestaan, mutta osa niistä tuli enemmän yllätyksenä.
  3. Koin lisämateriaalin erittäin hyödyllisenä. Materiaali avasi työkalun testituloksien tulkintaa selkeästi ja tarjosi hyvää lisätietoa kemikaaleista ja niihin liittyvistä riskeistä.
  4. Tulosten ja oppimani perusteella tulen varmasti olemaan tietoisempi kemikaaleihin liittyvistä riskeistä ja haitoista. Tietoisuuden myötä pyrin myös aktiivisemmin välttämään haitoille altistumista.

 

Testissä: Varhaiskasvatus/lasten tilat

  1. Marcus Pellas, hankesuunnittelija
  2. Hieman, varsinkin kemikaalien osuutta materiaaleissa (pintamateriaalit, lelut jne) ei ole tullut ajateltua.
  3. Oikein hyvä, auttoi paljon kun kysymyksiä oli ”avattu” enemmän lisämateriaaleissa, ja myöskin selitetty että miksi asiaa kysytty / miten vaikuttaa. Tulosten ymmärtämiseen en tiedä oliko paljon apua, jos miettii kyselyn päätteeksi olevaa ”liikennevaloa”. Olisi ehkä hyvä, jos liikennevalon yhteydessä näkisi mitkä kysymykset / aiheet vaikuttivat eniten tulokseen, siitä saisi hyvän pohjan tehtävälistalle jos haluaa parantaa asiaa. Tai ylipäätänsä yhteenveto omista vastauksista.
  4. Jo aikaisemmin kuullut näistä ja varsinkin ruuan osalta vaikuttanut, esim. muoviastioiden käyttöä vähennetty enkä lämmitä enää ruokaa niissä, teflon pannut jne.

 

Testissä: Siivous

  1. Nanni Piiparinen, projektisuunnittelija
  2. Sain työkalun siivousosiosta tulokseksi keltaisen liikennevalon eli tarkastetussa ympäristössä on joitakin arkisia kemikaaliriskejä, jotka saattavat lisätä altistusta haitallisille kemikaaleille. Tulos ei yllättänyt, sillä aavistelin, että kotonani voisi olla asian suhteen parannettavaa ja rinnalla pitämäni lisämateriaali antoi myös viitteitä siihen, että tulos olisi tämän suuntainen.
  3. Koin lisämateriaalin hyödylliseksi ja se täydensi työkalun kysymyksiä. Kokonaisuutena lisämateriaali oli kiinnostava. Mietityttämään jäivät erilaiset ympäristömerkit, niistä olisin kaivannut kootusti enemmän lisätietoa – toisaalta tietoa näistä on saatavilla muualtakin.
  4. Työkalu toimi sykäyksenä vaihtaa käyttämäni käsitiskiaine jatkossa ympäristömerkittyyn. Aloin myös miettimään työympäristöni kemikaaliriskejä – vietänhän työpaikalla ison osan ajastani. Suurimpaan osaan kysymyksistä en osaisi työympäristöni osalta kylmiltään vastata.