YWP Finland kv-urailta 24.9

28.09.2020

Young Water Professionals Finland järjesti webinaarin, jossa panelisteina toimi vesialan ammattilaisia. Panelisteiksi oli saatu toimijoita monesta eri osa-alueesta, niin kuuntelijoille muodostui laaja kuva erilaisista työ- ja ura mahdollisuuksista. Suurin osa panelisteista oli koulutukseltaan diplomi-insinöörejä ja monelle heistä oli vasta siinä vaiheessa opiskeluja herännyt ajatuksia mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä työkseen. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka erilaisista taustoista huolimatta kaikki olivat loppujen lopuksi halunneet suuntautua vesialan pariin töihin.

 Monet panelisteista painottivat sitä, että ei haittaa, vaikka opiskelujen aikana ei olisi selvää mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Jokaisen oma polku muodostuu kyllä aikanaan ja useammille vasta myöhemmin työelämässä. Jos kansainvälisyys kiinnostaa, niin luonnollisesti kielitaito on hyvä saada kuntoon. Puhumalla kuitenkin oppii, joten ei tarvitse kokea suurta painetta, jos mikään mestari ei vielä heti olisikaan. Yksi tärkeimmistä asioista mitä kaikki panelistit painottivat, oli se, että itse kokemuksella ei ole niinkään väliä, vaan paljon tärkeämpää on se, että on halu ja valmius oppia uutta. On myös hyvä pitää mielessä, että kukaan ei oleta täydellistä osaamista heti aluksi, sitä myöskään harvoin vaaditaan. Riittävää on intohimo työhön ja kiinnostusta siihen mitä on tekemässä. Sosiaaliset taidot ja kommunikaatio toimivat avainasemassa, kun harkinnassa on kansainvälinen ura. Pitää uskaltaa heittäytyä ja oppia puhumaan uusille ihmisille, sillä niin niitä verkostoja luodaan. Verkostojen tärkeyttä ei voi myöskään korostaa liikaa. Kun verkostot ovat kunnossa, niin työpaikan saanti on huomattavasti helpompaa. Verkostojen luonti kannattaa aloittaa jo opiskelujen alkuvaiheessa ja laajentaa niitä aina kun siihen tulee mahdollisuus.

Vaikka täydellinen osaaminen ei ole välttämätöntä työtehtävän saamisessa, niin silti on hyvä olla joku syvempi ymmärrys tai spesifi osaaminen edes yhdeltä tietyltä alueelta. Tämä auttaa erottamaan sinut muiden hakijoiden joukosta, kun hakija pystyy näyttämään työnantajalle, että on jo aikaisempaa kokemusta tai tietoa vastaavanlaisista tehtävistä. Jos ei ole mitään spesifiä osaamista, niin se ei suinkaan toimi esteenä. Silloin täytyy vain osata muotoilla oma osaaminen ja kiinnostus oppia oikealla tavalla.

On olemassa paljon eri kanavia, joita kautta pääsee kansainvälisiin hommiin mukaan. Jos hallinnolliset työt kiinnostavat, niin Vesihallinto, SYKE ja ELY-keskukset tarvitsevat työntekijöitä, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisistä asioista. On olemassa myös eri järjestöjä, joiden kanssa saa kerättyä kansainvälisiä kokemuksia. Yksi hyvä mahdollisuus tutustua ja verkostoitua muiden maiden vesialasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa on UNLEASH (https://unleash.org). Se on YK:n kestävän kehityksen innovaatiopaja ja sinne kerätään tuhat ihmistä vuosittain ympäri maailmaa ja suurin osa heistä tulee suoraan koulun penkiltä.  Tukholman vesiviikoilla voi myös tehdä vapaaehtoistyötä (https://www.worldwaterweek.org). Opiskelujen aikana kannatta hyödyntää eri yhdistystoimintoja, sillä ne ovat myös todella hyvä tapa verkostoitua ja saada ns. jalkaa oven väliin.

Teksti: Iida Saive, Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän harjoittelija

Lisätietoja:

https://master.euroaquae.eu/courses.html

https://www.joshswaterjobs.com/

https://unleash.org/

https://www.maailma.net/tyopaikat