Maastokausi on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin

07.07.2021

Kevät ja alkukesä on joka vuosi maastotöiden osalta vuoden kiireisintä aikaa, joka on taas näkynyt myös tutkimusryhmän sivujen päivitysaktiivisuudessa. Keväällä ja kesällä asennetaan mm. erilaisia mittalaitteita, tehdään maastokäyntejä ja kartoituksia sekä käydään ottamassa erilaisia näytteitä ja mittauksia.

Etenkin huhti-toukokuu oli kiireistä aikaa Our Saimaa Seal LIFE -hankkeen maastotöissä. Edellissyksynä alkaneessa hankkeessa käynnistyivät maastotyöt ryminällä ja kevään aikana kartoitettiin itämerennorppien esiintymistä Saaristomerellä ja asennettiin riistakameroita keräämään norpista kuva-aineistoa. Lomien jälkeen hommat jatkuvat ja nähdään mm. mitä kameroiden muistikorteille on tallentunut. Lisätietoja hankkeesta löydät myös täältä.

 

Viime viikolla saimme vihdoin asennettua profiloivan vedenlaadun mittauspoijumme (yläkuvassa) Airistolle Seilin saaren pohjoispuolelle. Normaalisti poiju asennetaan vesille jo keväällä, mutta tänä vuonna teknisen vian vuoksi pääsimme asentamaan vasta nyt heinäkuussa. Poijun ja siihen asennetun sääaseman mittaustulokset päivittyvät Saaristomeren tutkimuslaitoksen nettisivuille. Tiedot alkavat päivittymään todennäköisesti vasta kesälomakauden jälkeen.

Myös sinilevien jatkuvatoimiset mittausasemat on saatu maastoon. Asemia on tänä vuonna kolme, yksi Littoistenjärvellä Kaarinassa ja kaksi asemaa Paraisten kaupungin uimarannoilla. Useamman kerran vuorokaudessa päivittyvistä kuvaajista näkee uimaveden sinileväpitoisuuden sekä lämpötilan ja voi näin helposti seurata onko vedessä turvallista uida. Sinileväkukintoja on jo havaittu jonkin verran ja helteisten säiden vuoksi kukinnat saattaavat ikävä kyllä runsastua lähiaikoina. Alla linkit eri mittausasemien kuvaajiin.

Littoistenjärvi, Kaarina: www.luodedata.fi/littoistenjarvi

Bläsnäsin uimaranta, Parainen: www.luodedata.fi/blasnas

Framnäsin uimaranta, Nauvo: www.luodedata.fi/framnas