Kohti kestävämpiä kaupunkeja haitallisten aineiden kuormitusta vähentämällä

30.10.2023

 

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä kehittää kaupungeille työkaluja haitallisten aineiden kuormituksen vähentämiseen. Tutkimusryhmän kaupunkivesitiimi on tälläkin hetkellä mukana useissa hankkeissa, joilla kaikilla on sama päämäärä: vähentää kaupunkien negatiivisia ympäristövaikutuksia ja parantaa näin myös asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Hankkeissa kehitetään esimerkiksi erilaisia ratkaisuja kestävään hulevesien hallintaan ja keinoja ilmastonmuutoksen vaikutuksien torjuntaan.

Tiesitkö, että yli 60 % Euroopan pintavesistä on haitallisten kemikaalien saastuttamia?
Ja puolet noista haitallisista kemikaaleista on peräisin kaupungeista?

Yksi kaupunkivesitiimin käynnissä olevista hankkeista on NonHazCity3. Hanke keskittyy rakennusmateriaaleissa ja -työmailla esiintyviin haitallisiin aineisiin, ja niiden aiheuttaman kemikaalikuorman vähentämiseen, unohtamatta samalla ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kiertotaloudellisuutta. Hankkeessa kehitetäänkin rakentamisen kemikaalikuorman vähentämiseksi erilaisia ratkaisuja, kuten tietoa ja työkaluja liittyen rakennusmateriaalien haitallisiin aineisiin ja niiden vähentämiseen esimerkiksi kemikaaliviisaiden julkisten hankintojen avulla.

NonHazCity3-hankkeessa on otettu hulevesinäytteitä Turussa ja Kaarinassa syksyllä 2023. Kuva: Elsi Laine

Osana hanketta olemme syksyn aikana keränneet Turusta ja Kaarinasta hulevesinäytteitä, joista tutkitaan rakennusmateriaaleista peräisin olevien haitallisten aineiden esiintymistä kaupunkien valumavesissä. Vaikka näytteenotto jatkuu vielä, jo ensimmäisistä näytteistä löytyi useita rakennusmateriaaleissa esiintyviä haitta-aineita, kuten biosidejä, perfluorattuja alkyyliyhdisteitä ja metalleja. Hulevesinäytteitä tullaan keräämään hankekumppanien toimesta myös muualla Itämeren alueella, minkä lisäksi haitallisten aineiden pitoisuuksia tullaan analysoimaan myös huonepölystä ja suoraan rakennusmateriaaleista. Analyysien lopullisista tuloksista saamme kuulla lisää ensi vuoden aikana.

Kuten hankkeen nimikin jo vihjaa, NonHazCity3-hanke on jo kolmas hanke NonHazCity-perheessä. NonHazCity hankeperhe on EU:n Interreg Baltic Sea Region -rahoitusohjelman osarahoittama. NonHazCity-hankkeita on ollut käynnissä jo vuodesta 2016 ja kaikki hankkeet ovat hieman erilaisin painotuksin keskittyneet haitta-aineiden vähentämiseen kaupunkiympäristöissä. Kaupungeilla ja niiden kansalaisilla on suuri vaikutus siihen, miten Euroopasta tehdään vihreämpi. Hankkeissa räätälöityjä ratkaisuja ovat olleet kaupunkien kemikaalitoimintasuunnitelmat, yrittäjille suunnatut tiedotusmateriaalit ja asukkaiden kouluttaminen kotiensa haitallisten aineiden vähentämiseen. Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä on ollut mukana kaikissa kolmessa NonHazCity-hankkeessa.

NonHazCity-hankkeiden parissa tehty kova uurastus on nyt huomioitu nimeämällä hankeperhe ehdolle EU:n järjestämässä REGIOSTARS-kilpailussa. REGIOSTARS-kilpailu on järjestetty vuodesta 2008 lähtien: siitä on tullut Euroopan huippuosaamisen merkki EU:n rahoittamille hankkeille, jotka osoittavat aluekehityksen vaikutusta ja osallistavuutta. Yleisöäänestyksellä voi vaikuttaa jokaisen kuuden kategorian voittajaan. Palkintona kilpailussa on paikallinen viestintäkampanja palkittujen toimenpiteiden edistämiseksi alueilla. NonHazCity kilpailee ”A green Europe”-kategoriassa. Voit äänestää osoitteessa https://regiostarsawards.eu/. Viimeinen mahdollisuus äänestykselle on 14.11.2023 Tulokset julkaistaan Ostravassa 16.11.2023.

Voit lukea lisää NonHazCity3-hankkeesta Turun AMK:n verkkosivuilta ja hankkeen verkkosivuilta (englanniksi). Aiempien NonHazCity-hankkeiden materiaaleja löydät osoitteesta https://thinkbefore.eu/en/.

Lisätietoja:


Hannamaria Yliruusi
Projektipäällikkö, lehtori
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 50 598 5599


Riikka Vainio, FT
Projektisuunnittelija
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 50 324 7120

 

Hannamaria Yliruusi, projektipäällikkö; Riikka Vainio, projektisuunnittelija ja Milla Roininen, hallinnollinen projektipäällikkö.