Järviruokotiimi tutkii ruovikoita ja niiden hyötykäyttöä lähes 20 vuoden kokemuksella

29.11.2023
Dronekuva ruovikonleikkuukohteesta Paraisilla Kuva: Jerome Tornikoski

 

Ruovikot valtaavat alaa etenkin Varsinais-Suomen rannikoilla rehevöitymisen ja kulttuurisen muutoksen seurauksena. Ruovikoiden leviäminen ja sitä myöden elinympäristöjen yksipuolistuminen heikentävät linnuston ja muun kasvillisuuden elinolosuhteita ja luonnon monimuotoisuutta. Se myös hankaloittaa rantojen virkistyskäyttöä. Toisaalta ruoko on loistava raaka-aine moneen käyttöön ja korvaamaan esimerkiksi ekologisesti kestämättömiä materiaaleja.

Ruokoa voidaan niittää sekä loppukesästä että talvella. Kuva: Noora Norokytö

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän ruokotiimi aloitti toimintansa jo vuonna 2005 ja on vuosien saatossa työskennellyt ruokoalueiden luvituksen kehittämisen, elinympäristöjen laadun parantamisen sekä ruovikoiden hyötykäytön edistämiseksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Viime vuosina keskiössä ovat olleet etenkin ruovikoiden logistiset ja tuotannolliset ketjut, joissa on tutkittu ruo’on kuljetusta maa- ja vesialueilta jatkojalostajalle ja lopulta loppukäyttäjälle. Lupaavia tuloksia on viime aikoina saatu esimerkiksi talvisen kuivan ruo’on käytöstä klinkkeriuunin polttoaineena sementtitehtaassa sekä kate- ja kuivikekäytöstä maatiloilla. Logistiikkaketjuja on kehitetty aktiivisesti alan yritysten kanssa, joihin ovat kuuluneet rannan ja maanomistajat, logistiikan alan toimijat, jatkojalostajat ja leikkuuyrittäjät. Etenkin jälkimmäiset ovat avainasemassa taloudellisesti kestävän ketjun muodostamisessa, sillä leikkuukalustoa ja alan yrittäjiä ei ole hirveästi Suomessa.

Tulevaisuudessa ruokotiimin fokus tulee olemaan vesiensuojelullisissa näkökulmissa sekä elinympäristöjen laadun parantamisessa. Katse siirtyy myös kohti mahdollisuuksia käyttää ruokoa rakentamisessa, esimerkiksi ruoko-saviyhdistelmiä testaamalla ja ruokokattojen muodossa, joista jälkimmäinen on toimiva liiketoimintamalli monessa Euroopan maassa. Lisäksi ruoko tarjoaa mahdollisuuden korkeamman jalostusasteen tuotteiden kehittämiseen. Puubiomassan tavoin ruo’osta voidaan erottaa selluloosaa, hemiselluloosaa ja ligniiniä ja näin valmistaa esimerkiksi pakkausmateriaaleja ja tekstiilejä. Ruokotiimissä jatketaan myös luvituksen kehittämistä esimerkiksi kartoittamalla mahdollisuutta sähköiselle lupa-alustalle, jolloin leikkuuyrittäjillä olisi mahdollisuus päästä suorittamaan leikkuita laajemmille ja yhtenäisemmille alueille säännöllisesti. Näiden myötä tutkimusryhmämme tekee vahvasti yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun Uudet materiaalit ja prosessit- sekä Rakennetut ympäristöt -tutkimusryhmien kanssa.

Ruokotiimin toiminnasta voit lukea lisää Turun ammattikorkeakoulun järviruokosivuilta. Sekä https://www.facebook.com/RuokoTurkuAMK.

 

Pekka Alho

 

Pekka Alho (Ruokohelmi-hanke, Ruokohelmi II-hanke)
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 44 907 4598

 

Noora Norokytö

 

Noora Norokytö (Biodemo -hanke)
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 50 323 6224