Katseet rakentamisen haitallisiin kemikaaleihin ja hyviin rakentamisen käytäntöihin

11.04.2024

NonHazCity Building Award on ensimmäinen palkinto, joka myönnetään Itämeren alueen rakentamisen parhaille toimintamallille kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla. Turun AMK tutkii ja kehittää kunnille ratkaisuja haitallisten kemikaalien hallintaan ja olemme mukana keräämässä suomalaisia esimerkkejä rakennussektorilta ja kannustamassa heitä osallistumaan kilpailuun.

Haitallisia kemikaaleja löytyy kaikkialta ympäristöstämme, sillä niitä käytetään materiaaleissa, joista tehdään arkipäivän tuotteita. Myös joissakin rakennusmateriaaleissa käytetään haitallisia kemikaaleja. Turun ammattikorkeakoulun vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä on yhdessä Helsingin kaupungin kanssa tutkinut rakennusmateriaaleihin liittyviä haitallisia aineita mm. hulevesistä ja alustavien tulosten mukaan niitä todella löytyy. Paras tapa vähentää haitallisten aineiden terveys- ja ympäristöriskejä on valita sellaisia materiaaleja ja toteutustapoja, jossa ei ole haitallisia kemikaaleja.

Nyt etsimmekin hyviä esimerkkejä ja parhaita rakennusalan toimintamalleja, joista voidaan oppia uusia tapoja suunnitella ja rakentaa. Ehdota parasta rakennusalan toimintamallia ja osallistu kansainväliseen kilpailuun.

Palkinnon tavoitteena on korostaa toimintamallia, joka suojelee ihmisiä ja ympäristöä rakennusten vaarallisilta kemikaaleilta integroimalla kiertotaloutta, myrkyttömyyttä ja ilmastoneutraaliutta. Palkinnon tavoitteena on innostaa kansalaisia, päättäjiä ja yrityksiä sekä esitellä innovatiivisia ratkaisuja. Kilpailun voittaja saa kansainvälistä näkyvyyttä, ja voittaja julkaistaan korkeatasoisessa juhlagaalassa.

Kilpailuun ilmoittautumisen viimeinen päivä on 15.6.2024
Lisätiedot ja kilpailuun ilmoittautuminen: https://thinkbefore.eu/en/nonhazcitybuildingaward/

Lisätietoja aiheesta:


Hannamaria Yliruusi
Projektipäällikkö, lehtori
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 50 598 5599