Kemikaaliviisas työympäristö -kampanjasta apua arjen kemikaaliriskien vähentämiseen

26.10.2023
Tiesitkö, että EU:n kemikaalilainsäädännöstä huolimatta monet meille arkiset tuotteet, esineet ja materiaalit voivat sisältää ihmisten ja ympäristön terveydelle haitallisia kemikaaleja?

Vaikka monelle haitallinen kemikaalialtistus tuo mieleen esimerkiksi laboratoriot ja varoitusmerkkejä täynnä olevat säiliöt, altistumme haitallisille kemikaaleille jatkuvasti osana tavallista arkea kotona ja työpaikoilla. Haitallisille kemikaaleille voi altistua esimerkiksi ravinnon, hengitysilman, pölyn tai ihokosketuksen kautta. Kuitenkin jokainen meistä voi myös vaikuttaa omaan kemikaalialtistukseensa tekemällä päivittäin kemikaaliviisaita arjen valintoja.

Mutta mistä löytää luotettavaa tietoa arjen kemikaaliriskeistä ja vinkkejä niiden vähentämiseen? Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä on osana kansainvälistä LIFE ChemBee -hanketta käynnistänyt Kemikaaliviisas työympäristö -kampanjan, jonka tarkoituksena on tarjota helposti ymmärrettävää ja luotettavaa tietoa arjen kemikaalialtistuksesta ja sen vähentämisestä.

Kampanjan keskiössä on Kemikaaliviisas työympäristö -työkalu, jonka avulla kuka tahansa voi arvioida työympäristönsä kemikaaliriskien tasoa. Työkalun lisäksi osana hanketta on tuotettu lisämateriaalia, joka sisältää vinkkejä arjen kemikaaliriskien vähentämiseen. Vaikka työkalu keskittyy työympäristöön, pätevät samat kemikaaliriskit ja keinot niiden vähentämiseen myös kotona.

Suomessa LIFE ChemBee-hanke toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa, ja sen ja Kemikaaliviisas työympäristö -kampanjan kohderyhmänä ovat Suomen ekotukiorganisaatioiden ekotukihenkilöt. Ekotukihenkilöt on koulutettu edistämään ympäristövastuullisuutta työyhteisössään oman työnsä ohessa. Kemikaalitietouden lisäämisen lisäksi ChemBee-hankkeessa ollaan käynnistämässä suomalaista ekotukitoimintamallia Ranskan ja Kreikan kunnissa. Muualla Euroopassa hankkeessa keskitytään kotitalouksien kemikaalikuorman vähentämiseen.

Nyt käynnistynyt Kemikaaliviisas työympäristö -kampanja on osa tiimimme ja Helsingin kaupungin koordinoiman ekotukitoiminnan yhteistyön jatkumoa, sillä koulutusmateriaalia liittyen arjen haitallisiin kemikaaleihin on tuotettu myös aiemmissa ryhmän hankkeissa. Vaikka materiaalien kohderyhmä on ekotukihenkilöt, avoimesti saatavilla olevat materiaalit sisältävät kaikille hyödyllistä tietoa arjen kemikaaliriskeistä.

Kemikaaliviisas työympäristö -työkaluun ja kampanjamateriaaleihin pääset tutustumaan osoitteessa http://turkuamk.fi/kemikaalikoulutus. Kaksi viikkoa kestävä kemikaalikampanja on käynnissä loka- ja marraskuun vaihteen ekotuen Instagramissa ja Facebookissa. Ekotukitoimintaan voit tutustua Ekotuen verkkosivuilla. ChemBee hankeesta voi lukea lisää Turun AMK:n sivuilta ja projektin kansainvälisiltä sivuilta (englanniksi).

Lisätietoja:


Hannamaria Yliruusi
Projektipäällikkö, lehtori
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 50 598 5599


Riikka Vainio, FT
Projektisuunnittelija
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
+358 50 324 7120