Professori Kaliforniasta vieraili Turussa

28.10.2019

Turussa vieraili syksyn alussa professori aina Atlantin valtameren toiselta puolelta asti. Dr. William Stringfellow on tehnyt pitkän uran vesiaiheiden parissa. Hän on keskittynyt erityisesti vedenkäytön, ruoantuotannon ja energiatuotannon yhteyteen (englanniksi the water- food and energy nexus), joka oli myös aiheena hänen energia- ja ympäristötekniikan ja yliopiston maantieteen opiskelijoille pitämällään kurssilla. Kotimaassaan Yhdysvalloissa hän toimii emeritus professorina, sekä johtajana Ecological Engineering Research Program -nimisessä tutkimusohjelmassa Kalifornian University of the Pacific -yliopistossa.

Kävin haastattelemassa häntä kurssin viimeisen tunnin jälkeen. Keskustelimme vesialan lisäksi opetuksesta ja yleisesti siitä, millaista hänellä on ollut Suomessa.

Aloitimme keskustelemalla ensin Suomesta sekä siitä, miten hän tänne ylipäätään päätyi. Dr. Stringfellow kertoi hänen ensimmäisen yhteytensä Suomeen olleen Turun ammattikorkeakoulusta hänelle tullut harjoittelija noin kymmenen vuotta sitten. Hiljattain hän tapasi International Water Association seminaarissa Juha Kääriän, josta tuli myös hänen yhteyshenkilönsä Turun ammattikorkeakoulussa Turussa vierailun aikana. Suomessa Dr. Stringfellow kertoi viihtyneensä hyvin. Kiirettä on pitänyt myös opetustyön ulkopuolella, sillä kuukauden aikana hän on ehtinyt käydä nähtävyyksien ja museoiden lisäksi purjehtimassa, melomassa ja tutkimusasemalla Lapissa. Lempikokemusta kysyttäessä hän kehui, että kaikki on ollut mukavaa, mutta Lapin reissu oli erityisen hieno kokemus. Lappi näyttikin itsensä parhaimmillaan, sillä hän vieraili siellä juuri ruskan aikaan.

Kysyin miten täällä opiskelijat ja opetus eroavat Kalifornialaisiin verrattuna. Opiskelijoita hän kertoi alkuun hieman jännittäneen, sillä hän oli kuullut, että suomalaiset olisivat erityisen ujoja. Tuo ehkä totuudenmukainen, mutta myös hieman liioiteltu maine, josta emme taida ihan helpolla päästä eroon. Hän kuitenkin sanoi huolensa olleen kuitenkin turhia, sillä suomalaiset opiskelijat muistuttavat paljon amerikkalaisia insinööriopiskelijoita, joita hän on tottunut opettamaan. Opetusta hän ei oikein osannut verrata, sillä hän tiesi suomalaisesta opetuksesta vain sen vähän, mitä opiskelijat olivat tunneilla maininneet.

Dr. Stringfellow on tehnyt paljon töitä liittyen suurmaatalouden ja öljyn sekä kaasun tuotannon ympäristövaikutuksiin ja kestävyyteen. Tällä hetkellä hän tekee tutkimusta liittyen veden uusiokäyttöön öljyn ja kaasun tuotannossa, maatalouden jätevesistä sekä pohjavesialtaiden täytöstä suuressa mittakaavassa. Minua kiinnosti myös hänen mielipiteensä vesialalla tapahtuneista muutoksista. Kysyin siis, mikä hänen mielestään on ollut mielenkiintoisin läpimurto tai innovaatio lähivuosina. Dr. Stringfellown mukaan tällaisia ovat erilaiset applikaatiot etämittauksiin ja maantieteellisen informaation käyttö alueellisessa vesienhallinnassa. Kysyin myös, mitä hän odottaa vesiasioiden kehitykseltä lähitulevaisuudessa. Hän sanoi, että vesi- ja energiakäytäntöjen tulee perustua tieteeseen ja parhaaseen käsillä olevaan tietoon. Toisekseen ilmastonmuutoksen vaikutukset tulee ymmärtää täysin, jotta siihen osataan reagoida oikein.

Kysyin, että mikä on hänen mielestään merkittävin veteen liittyvä haaste Yhdysvalloissa tänä päivänä. Dr. Stringfellowin mukaan yksi suuri haaste on veden uusiokäytön ja kierrätyksen hyödyntäminen isossa mittakaavassa kaikilla sektoreilla. Siihen tarvitaan ympäristön huomioon ottamista päätöksissä ja myös kulttuurinen muutos, jotta asenteet muuttuisivat myötämielisemmiksi kierrätetyn veden käyttöä kohtaan. Tieteen tulee tukea antamalla tietoa, jonka avulla pystytään arvioimaan riskejä ja löytämään ratkaisuja niiden minimoimiseen. Kalifornia kärsii säännöllisin väliajoin kuivuudesta ja on nytkin toipumassa seitsemän vuoden kuivasta jaksosta, joten ymmärrettävästi siellä veden kulutus ja riittävyys ovat erityisen tärkeä aihe.

Vaikka vesiaiheesta olisi mielellään jutellut kauemminkin, alkoi aikamme valitettavasti loppumaan. Haastattelun loppuun kysyin vielä, mikä on viimeisin mielenkiintoinen artikkeli, jonka hän on lukenut. Artikkeli kertoi Intian vesikriisistä ja siitä, kuinka Intia toteuttaa kerättyyn dataan pohjautuvia ratkaisua.

Dr. Stringfellowin vierailu oli antoisa kokemus opiskelijoille ja vaikutti siltä, että hän oli myös tyytyväinen siihen, että päätti lähteä kuukauden vierailulle Suomeen, maapallon toiselle puolelle.

Teksti: Oona Saukkoriipi, Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija