NonHazCity Building Award -palkinnon ehdokkaat julki

World Future Council julkisti tänään 10 ehdokasta Non Hazardous City Building Award -palkinnon saajaksi. Kyseessä on ensimmäinen palkinto, joka on omistettu kemikaaliviisaille rakentamisen toimintatavoille Itämeren alueella. Palkinto on osa NonHazCity3 -hanketta, jossa on mukana myös Vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmä.
Palkinnolla palkitaan kansallisia, alueellisia ja paikallisia toimintatapoja ja käytäntöjä, jotka suojelevat ihmisiä ja ympäristöä rakennuksien haitallisilta aineilta ja edistävät samalla kiertotaloutta ja ilmastoneutraaliutta. Palkinnon tarkoituksena on tuoda esiin näitä innovatiivisia toimintatapoja ja innostaa kansalaisia, poliittisia päättäjiä ja yrityksiä kemikaaliviisaaseen rakentamiseen. Ehdokkaat ovat esimerkkejä rohkeasta johtajuudesta ja kekseliäisyydestä terveellisemmän ja kestävämmän rakennetun ympäristön luomiseksi tuleville sukupolville.
10 ehdokkaan esittelyt voit lukea alla:
Kestävän rakentamisen ohjeistus, 📍 Latvia (2023):
Ohjeistuksessa asetetaan vaatimukset Latvian valtionyhtiön SJSC ”State Real Estate” rakentamista koskeville hankintasopimuksille, sisältäen erityiset kemikaali-, ilmasto- ja kierrätyssäännökset.
Lue lisää ohjeistuksesta täällä (englanniksi).
Ohjeistus rakennusjätteen kiertotaloudelliseen käsittelyyn, 📍 Latvia (2024):
Ohjeessa linjataan, miten haitallisten kemikaalien (esim. asbesti, maalit ja lakat) saastuttama rakennusjäte on tunnistettava, lajiteltava ja käsiteltävä siten, että terveys ja ympäristö turvataan.
Tutustu ohjeisiin täällä (latviaksi, tiivistelmä englanniksi).
Hankintatarjousten tietokanta ja vihreät julkiset hankinnat, 📍 Liettua (2023):
Liettua teki vihreät julkiset hankinnat pakollisiksi kaikilla aloilla vuoteen 2023 mennessä. Rakennusalalla tämä velvoittaa käyttämään ympäristömerkkejä tai asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Latviassa on luotu julkinen tietokanta, josta löytyvät kaikki julkiset hankintahankkeet ja jonka avulla voi etsiä rakennushankkeita ja niiden kestävyyskriteereitä.
Löydät tietokannan täältä (liettuaksi).
Kemikaalisuunnitelma ja kemikaalitoimintasuunnitelmat, 📍 Järfälla, Ruotsi (2016/2019):
Järfälla on asettanut kemikaaliviisaan rakentamisen etusijalle kemikaalisuunnitelmallaan ja siihen liittyvillä kouluja, rakentamista ja julkisia hankintoja koskevilla kemikaalitoimintasuunnitelmilla. Tämä on innoittanut myös naapurikuntia.
Löydät Järfallan suunnitelmat ja strategiat heidän verkkosivuiltaan (ruotsiksi).
Kestävän rakentamisen ohjeistus, 📍 Greifswald, Saksa (2012):
Vuodesta 2012 lähtien Greifswaldin kaupunki on määrännyt käyttämään kestävän rakentamisen sertifiointijärjestelmiä BNB:tä tai DGNB:tä vaatien kaikilta kunnallisilta rakennushankkeilta vähintään hopea- (BNB) tai kultatasoa (DGNB).
DGNB (Saksan kestävän rakentamisen neuvosto) on Saksan johtava yksityinen kestävän rakentamisen järjestö, joka arvioi rakennuksia ekologisten, taloudellisten ja sosiaalisten kriteerien perusteella. BNB (Bewertungssystem Nachhaltiges Bauen) on liittovaltion virallinen luokitusjärjestelmä, jolla arvioidaan julkisesti rahoitettujen rakennusten kestävyyttä.
Lisätietoa Greifswaldin verkkosivuilla (saksaksi).
Kehittämissuunnitelma, 📍 Norrtälje, Ruotsi (2021):
Norrtäljessä on kattava kaupunkikehitysohje, jossa painotetaan vahvasti kestävyyttä ja joka sisältää useita kohtia, joissa edistetään erityisesti kemikaaliviisasta rakentamista.
Tutustu ohjelmaan täällä (ruotsiksi).
Kemikaalitoimintasuunnitelma, 📍 Tukholma, Ruotsi (2014/2020):
Tukholman kattavaan kemikaalitoimintasuunnitelmaan sisältyy 49 toimenpidettä, jotka ohjaavat toimintaa kemikaaliviisaan kaupungin tavoitetta. Kemikaalitoimintasuunnitelmaan sisältyy myös mukaan lukien luku, joka koskee erityisesti rakennus- ja rakennusmateriaaleja.
Tutustu suunnitelmaan täällä (ruotsiksi).
Kemikaalitoimintasuunnitelma, 📍 Upplands Väsby, Ruotsi (2020):
Upplands Väsbyn kemikaalisuunnitelmassa keskitytään haitattomiin rakennusmateriaaleihin ja kemikaaliviisasta rakentamista koskeviin hyviin käytäntöihin.
Tutustu suunnitelmaan täällä (ruotsiksi).
Hafencity-ympäristömerkki, 📍 Hampuri, Saksa (2010):
Tämä Hampurin keskustaan syntyvä uusi kaupunginosa on kehittänyt oman sertifiointimerkin, jota on sovellettu vuodesta 2010 lähtien. Sertifikaatti yhdistettiin hiljattain DGNB-merkin kanssa DGNB Special Award -ympäristömerkiksi, joka sisältää myös haitallisia kemikaaleja koskevia kriteerejä.
Tutustu ympäristömerkkiin täällä (saksaksi).
Stockholm Royal Seaport / Kestävän kaupunkikehityksen ohjelma, 📍 Tukholma, Ruotsi (2011/2021):
Stockholm Royal Seaport on yksi Euroopan suurimmista kaupunkikehityshankkeista, jossa entiset teollisuusalueet muutetaan elinvoimaiseksi ja kestäväksi kaupunginosaksi. Jokaisen kaupungin myöntämän maa-alueen on täytettävä tiukat ilmasto-, kierto- ja kemikaalivaatimukset haitattomamman ympäristön varmistamiseksi.
Tutustu hankkeen täällä (englanti/ruotsi).
Käytännön esimerkkejä kemikaaliviisaasta rakentamisesta
Kaikki palkinnon saajaksi ehdotetut hankkeet eivät täyttäneet kaikkia ehdokaskriteerejä. Joitakin näistä hankkeista on kuitenkin nostettu esiin alla:
⭐ Helsingissä sijaitseva päiväkoti Soittaja rakennettiin kokonaan pohjoismaisen Joutsenmerkki-sertifioinnin mukaisesti, ja se innoitti monia vastaavia hankkeita eri puolilla aluetta. Pohjoismainen Joutsenmerkki asettaa tiukat kestävyysvaatimukset, joilla vähennetään haitalliset kemikaalit rakentamisessa.
⭐ Ruotsissa rakennusten kierrätysopas Byggåterbruksguidenissa käytetään liikennevalojärjestelmää, joka auttaa kodinomistajia tunnistamaan vaaralliset rakennusjätteet haitattomampaa ja kiertotaloudellisempaa rakentamista varten. (Lue lisää aiheesta ruotsiksi täällä)
⭐ Berliinissä suuret julkiset rakennushankkeet edellyttävät DGNB-sertifikaattia, kuten myös Hampurissa ja Greifswaldissa.
Kansainvälinen tuomaristo valitsee palkinnon saajat kesään 2025 mennessä.
Yhteystiedot: Alexandra Wandel, Founding Director, World Future Council, puh: +49 172 748 39 53.